Læreplanatlas
5. Bind

20. Vildrenen.

Af P. Chr. Asbjørnsen

106

Vildrenen forekommer paa de norske fjeldes høisletter til søndenfor den 60de breddegrad, overalt hvor fjeldet hæver sig op over vidje- og birkegrænsen, altsaa i lavarternes og den evige snes regioner.

Renen synes at forekomme i større mængde i de vestlige og sydvestlige egne af de norske fjeldsletter end i de nordøstlige, formodentlig af den grund, at der paa hine kanter ikke findes lapper, som under sin omflakken foruroliger og forfølger den paa ski med sine rifler. Lappernes ledsager, ulven, er heller ikke saa talrig i hine egne, som i de nordligere og østligere, hvis fjelde grænser til de vide østlige 107skogegne, hvor ulvene i mængde har stadigt tilhold. Paa fjeldene imellem Kristiania og Bergens stift, samt i Sætersdalsfjeldene i Kristianssands stift, er renen talrigere end paa noget andet sted. Paa høifjeldene omkring Røldal og Voksli skal vildrener undertiden findes i en utrolig mængde. Professor Nilsson anfører derom i sin «Skandinaviske Fauna» følgende: «En dag i begyndelsen af juni maaned 1826 (et par maaneder før min reise i disse egne) havde man seet fjeldet i omtrent en bredde af en halv norsk mil saa tæt bedækket med rener, som marken er, hvor faar gaar i flok. En del simler havde nylig kalvet, og kalvene fulgte mødrene. Flokken rak saa langt frem og tilbage, at man hverken kunde se, hvor den begyndte eller endte. Tilsidst delte den sig i tre flokke. Bønderne, som i disse egne almindelig er renskytter, forfulgte flokken; de kom den følgende dag nær den og fældede flere baade gamle og unge rener. Denne fortælling minder om de utallige flokke af antiloper i Afrikas hede-egne og om de ligesaa utallige masser af bison-okser paa Amerikas prærier. Men at denne fortælling, hvor utrolig den end kan klinge i manges øren, er bogstavlig sand, er saameget sikrere, da den paa flere vidt adskilte- steder og af forskjellige personer meddeltes paa samme maade.»

En voksen renbuk er to meter lang og henimod halvanden meter høi. Ørene er femten centimeter høie. Snuden eller mulen er bedækket med haar lige ind i næseborene.

Almindelig er renen noget mindre end hjorten, og benene er kortere og synes at være førere. Vildrenen er ikke ubetydelig større end den tamme, og af disse sidste er skogrenerne større end fjeldrenerne. Den tamme ren skal sjelden veie over 60—70 kilogram, medens store vildrenbukke veier 100—150 kilogram, ja i Lesje og Vaage fortalte man mig, at der var skudt et par bukke paa 160 kilogram; skjeldret eller det ydre fedtlag paa en af disse veiede 25 kilogram.

Vildrenen gaar altid mod vinden og er overordentlig var for alt, hvad den iagttager gjennem sin særdeles fine og skarpe lugt. Heraf kommer det, at der ofte, naar det i længere tid har blæst vestenvind, ikke træffes en eneste ren i de østlige egne af fjeldene, fordi alle rener da efterhaanden 108har trukket sig vestover fjeldene mod vinden. Man ser spor efter dem i sneen, og haar, som de har rystet af sig, efterat de har svømmet over fjeldelvene; men dyrene er forsvundne. Det er derfor en ufravigelig regel for renskytterne at gaa mod vinden.

Om vinteren opholder vildrenen sig i de høieste fjeldegne, spiser rensdyrmose og gaar undertiden ned i birke- og vidjeregionen for at spise knop og bark. Om vaaren gaar den længere ned i græsdale og paa sætervolde (paa groen). Længer frem paa sommeren beiter den i græsdalene mellem høifjeldene og paa flyerne. Bliver fluerne for slemme, søger vel simlerne op paa bræerne og de høie fjeldtoppe; men de gamle bukke, der har tykkere og fastere skind, søger meget ofte paa denne tid ned til de yppige græsgange i birke- og vidjeregionen, hvor de beiter alene og i kort tid bliver meget fede.

Er sommeren regnfuld og frembringer sop i overflødighed, begiver renen sig endog ned i barskogene for at søge denne, der synes at være dens lekreste føde.

Forskjellige slags urter, græs, blade, knopper og lavarter er vildrenens føde. Den synes især at ynde de syrlige, skarpe og bitre planter; om sommeren fortærer den saaledes flere syre- og ranunkelarter, blandt hvilke isranunkelen (Ranunculus glacialis), der af fjeldbønderne kaldes reinblomme, den overordentlig bitre Gentiana lutea — i Telemarken kaldet reinsyre — Dryas octopetala — reingræs — og bukkeblade hører til dens kjæreste foder; desuden fortærer den gjerne Cerastium, Rumex digynus, knopper og blade af dvergbirken og de finere vidjearter. Om vinteren nærer den sig fornemmelig af renmose og andre lavarter, der bedækker uendelige vidder i de egne, hvor renen har sit tilhold. Almindelig beiter renflokkene kun der, hvor der ligger sne. De største og sterkeste bukke gaar foran og skraber og arbeider sneen væk med kløverne; men naar simlerne kommer efter, stikker disse dem med sine spidse horn, og da de gamle bukke efter takkernes fældning ikke kan forsvare sig med det eneste vaaben, de bruger mod sine lige, hornene, er de nødte til at vige pladsen og skaffe sneen bort paa andre beitepladse, hvorfra simlerne atter fordriver dem. Dette skal være aarsagen til, at de gamle 109bukke nogen tid efter fældningen skiller sig fra de store flokke og i mindre «dotter» søger høiere op i fjeldene eller ned paa lavlændet.

I almindelighed holder renerne sig gjerne i sol-lierne; de holder af at bade sig i solen i smaadalene mellem de høiere fjelde, hvor de oftest lægger sig paa bræer og snedriver, hvorfra de har en vid udsigt. Skræmmes de, farer de afsted med saa overordentlig hurtighed, at man undertiden, hvilket ogsaa er tilfældet med raadyret og nogle gazeller, kun ser dem som en stribe, og dog er jerven eller fjeldfrasen istand til at fange dem; men det sker kun, naar den udmatter renen ved langvarig forfølgelse. Stundom forfølger ulvene dem; men de holder snart op med forfølgelsen, naar de merker, at de ikke kan indhente dem eller drive dem udover bratte fjelde.

Renen klatrer med samme lethed og færdighed som gjeden; den farer hen over og løber med sikkerhed og hurtighed i den vildeste ur som paa det slette fjeld. Den brede form af renens kløver sætter den ogsaa istand til at løbe paa sneen uden at synke for dybt ned i den. Renens lugt er saa skarp, at den veirer jægeren paa 1 til 2000 meter, og den bliver mere skræmt ved, hvad den fornemmer gjennem lugten, end ved det, den iagttager ved syn og hørelse. Synet af jægeren og lyden af skuddet forbauser den og bringer den ofte til at blive staaende i nogle sekunder; men ved lugten af mennesker drives den paa øieblikkelig flugt. Skjønt renerne streifer vidt omkring i fjeldene, har de sine visse yndlingssteder, hvor jægerne, der vel kjender disse, ved at finde dem, naar de ikke er fordrevne derfra.

Paa en vis tid af aaret skal ofte flere store simleflokke slaa sig sammen og danne disse utrolige skarer af tusender, der undertiden sees paa høifjeldenes isbræer og snefonner. Noget før denne tid begynder bukkene at søge efter simleflokkene; de farer afsted med en utrolig hurtighed, gjennemstreifer vidder og tilbagelægger afstande, som man neppe kan gjøre sig nogen forestilling om. Naar man ser dem under denne færd, er det som forbifarende skygger, som graa striber, der med lige saa stor fart farer frem gjennem den styrtende ur, hvor jægeren med nød og neppe kan klatre, som over bræens og sletfjeldets vidder og flyer.

110Renens haardførhed og nøisomhed gjør det let for den, selv om vinteren, at udholde det haarde klima, den strenge kulde og de barske uveir, der raser i polarlandene, i fjeldørknerne og mellem tindeknuderne, der af naturen er anviste den til hjem. Dens klatre-evne og dens raskhed i forbindelse med dens skarpe sanser hjælper den til at undgaa menneskenes og rovdyrenes efterstræbelser.

Renens værste fiender, foruden mennesket, er renbremsen eller renfluen, jerven og ulven, og af disse tre er nok renfluen den slemmeste.

Renfluen (Oestrus Tarandi) er bleggul, lodden, med brune, kuglerunde øine og fløielssort isse, samt et sort baand over rygskjoldet. Den er næsten 2 centimeter lang og en af de største i sin slegt. Undertiden er den en ren landeplage i Finmarken og Lapmarkerne. Renfluen kommer frem først i juli, naar renerne fælder haaret. Den opsøger og følger da renerne, især de aarsgamle kalve. Renen er meget bange for denne flue og synes paa alle maader at bestræbe sig for at blive den kvit; den tverstanser ofte midt i spranget, slaar op og ned med hovedet ligesom faarene, reiser øren, lytter og ser sig omkring, stamper og sparker med forfødderne. Derpaa fortsætter den løbet igjen med voldsomhed; men den forfølges uafladelig i flere timer af fluen, som holder sig svævende over dens ryg for af og til at slippe et eg ned mellem haarene paa renens hud. Larverne udklækkes snart ved varmen af renens legeme og æder sig gjennem huden ind mellem kjød og skind, hvor de ligger vinteren over og suger, til de er fuldvoksne, i næste aars hundedage. Eftersom larven vokser, svulmer huden op og danner en kul, der af lapperne kaldes kurbma, i Sverige bromskula og hos os være, værekul. Fuldvoksne kryber larverne ud gjennem huden paa samme sted, hvor de kom ind, falder ned paa jorden og forvandles til pupper. De unge rener, der, som anført, mest er udsatte for denne plage, tilsætter ofte livet deraf. Skindet bliver formedelst værerne fuldt af ar og taber derved betydelig i værdi.

Man antager i almindelighed, at jerven kun ved et baghold er istand til at bemægtige sig renen; men efter rensdyrjægeres udsagn skal den ofte ved vedvarende, utrættelig forfølgelse i hele uger udmatte og tilsidst bemægtige sig renen. Den søger vel at komme ind paa dyret i smug; men merker 111dette faren, forfølger den det aabent. I begyndelsen har renen betydeligt forsprang; men naar jerven først har reist et dyr, slipper den aldrig dets spor for at følge et andet; selv om det stryger midt igjennem andre renflokke, skal den som den sikreste sporhund følge sit udvalgte bytte og ved denne idelige forfølgelse hindre det i at æde og hjorte (tygge drøv), indtil det, udaset af hunger og mathed, oftest først efter flere dage, falder for dens tænder. Man fortæller ogsaa, at jerven fortærer den mængde af rensdyrtakker, der aarlig afkastes i fjeldene. At den uden synderlig anstrengelse bemægtiger sig syge eller anskudte dyr, er vist. Hvorledes den udfører dette, lærer vi af følgende fortælling af Hans Mo, en af de dygtigste og paalideligste rensdyrjægere i Gudbrandsdalen, der i flere sommere fulgte landmaalerne paa opmaaling mellem Jotunfjeldene og senere ved et ulykkeligt tilfælde druknede nedenfor Gjendeoset. Hans Mo og nogle flere skytter kom ind paa en simle, der stod paa en multemyr og hukede sig; de saa straks, at dyret var saaret, og som de vilde begynde at stille paa den, fik de øie paa en jerv, som søgte at nærme sig renen mod vinden fra siden af. Naar simlen vendte hovedet bort fra den kant, den var paa, løb jerven af alle kræfter; men i samme øieblik den vendte sig, styrtede jerven flad til jorden og laa ubevægelig. Da simlen omsider merkede sin fiende og begyndte at sætte sig i bevægelse, lod jerven al forsigtighed fare, forfulgte den aabent og fik snart tag i hasen paa dyret, der nu ved voldsomme spark, kast og hop søgte at skille sig ved den. Men det hjalp ikke; jerven sad fast med klør og tænder, og under dyrets voldsomme bevægelse for at blive den kvit gled den efterhaanden op over laaret, lenden og ryggen, til den sad foran ved nakken paa det. Nu vilde jægerne, at Hans skulde skyde den; men holdet var for langt. De sneg sig nærmere; men jerven merkede dem, forlod sit bytte, og simlen faldt for den kugle, der var eslet rovdyret.

Ulven skal ogsaa i Nordlandene og paa flere steder tilintetgjøre hele flokke saavel af den tamme ren som af vildrenen, paa samme lumpne maade, som mennesker bruger i Romsdalen og andre steder, ved at drive dem ud over bratte styrtninger.

112Sæterlivet og rensdyrjagten danner lyspunkter i fjeldbondens liv. Til sæteren og fjeldet staar hans hu; op til høifjeldets sne og is og golde natur higer han, selv naar dalen staar i den fagreste sommer; det er hans lyst at følge renen paa dens vilde, luftige stier i sommerens tid, naar tinderne tegner sig skarpt mod den klare, blaa himmel; men endnu større er hans higen efter den stolte leg, der drives om vinteren, naar han endnu hurtigere og flygtigere end renen styrter ned fra høiderne, forfølger, indhenter og fælder den paa ski. Hans fortællinger om denne jagt er livlige og fulde af betegnende træk. «Da leger det haardt,» heder det; «det gaar saa fort, som om renen skulde staa og trampe paa ett sted; en kunde gjerne slaa den med skistaven.»

De største renshorn, hele hovedet eller forsiden af det med paasiddende takker, spigrer jægeren til pryd op paa gavlerne af sit hus; de sidder der som kroner og seierstegn fra jagten og tager sig prægtig ud over tagene af de maleriske, solbrændte huse i fjeldegnene.

Den nytte, man har af renen, er lige saa stor og vigtig for fjeldbygderne som den, man har af elgen i skogegnene. Kjød, hud, haar, takker, marv, fedt o. s. v. anvendes til forskjelligt brug. At dyrekjød er en ligesaa sund som velsmagende næring, behøver neppe at anføres. Lækrest er kjødet af kalve og unge dyr. Speget og røget er renkjødet velsmagende, og det er især i denne tilstand, det spises af fjeldbønderne og paa flere steder udgjør en væsentlig bestanddel af deres kost. I de fleste af fjeldbygderne, som støder op til de dele af høifjeldssletten, der hæver sig op i lavarternes og den evige snes egne, findes der høst og vinter, ja vel endog hele aaret om, rensdyrkjød paa de fleste gaarde, og det ofte i betydelig mængde.

P. Chr. Asbjørnsen.