I. Blandt de fugle, som lever af at dræbe og fortære andre levende dyr, og som derfor kaldes rovfugle, er ørnene de største. Enkelte arter af dem kan, naar de sidder, naa en høide af en meter, og naar de udbreder vingerne, kan der være en afstand af over tre meter mellem deres vingespidser. Det er saaledes en meget anseelig størrelse, de har, og de ere tillige stolte dyr at se paa.
Ørnens vaaben baade til angreb og til forsvar er dens sterke, i spidsen krogede neb og dens lange, skarpe klør. Et slag af dens vinge kan ogsaa i mange tilfælde volde et andet dyr døden.
Af farve er ørnene i almindelighed brune, med lysere og mørkere overgange. Ældre ørnes fjærdragt er ofte, navnlig paa hovedet og paa halen, ganske lys, undertiden næsten hvid. Hovedet er smukt formet, og øinene er store og klare, gjerne af gul farve, og de ligger dybt inde i hovedet, idet øienbrynene springer langt frem. Herved faar disse fugle et modigt, kjækt og kongeligt udtryk.
Baade deres syn og deres hørelse er meget skarp, og hvad deres aandelige anlæg angaar, kan man med grund kalde dem kloge fugle. I regelen er de forsigtige og sky og holder ikke af at nærme sig menneskelige boliger. Har de ikke nogen grund til at frygte for nogen fare, bliver de dog baade dristige og nærgaaende.
Ørnene er udbredte saagodtsom over hele jorden, men holder mest af at leve i fjeld- eller i det mindste i skogegne. Oppe paa toppen af de mest utilgjængelige fjelde eller øverst i de høieste og største trær bygger de sit store, flade rede, som kan være henved to meter i gjennemsnit. Dets underlag dannes af grene, der ofte har en tykkelse som en voksen mands arm; indvendig er det beklædt med tynde kviste og udforet med blødere stoffer, f. eks. dyrehaar, fjær og lignende. For det 166meste lever ørnene parvis og taaler ingen kamerater indenfor sine enemerker.
Ørnens flugt er majestætisk. Timevis kan den paa sine udbredte vinger i store kredse seile rundt i luften. Ofte hæver den sig saa høit, at den ikke kan øines fra jorden. Opdager dens sikre syn, medens den saaledes befinder sig høit oppe i luften, et dyr, der egner sig til bytte, sænker den sig ned i kredse for at tage det nærmere i øiesyn, og bestemmer den sig til at angribe det, folder den i et nu vingerne sammen, og med lynets fart styrter den sig med fremstrakte klør ned over sit offer. Flere gange har man havt eksempel paa, at ørne har slaaet ned paa smaabørn og har ført dem bort med sig, ja selv voksne mennesker har de overfaldet.
Engang blev en stor ørn fanget paa en pudsig maade, idet den viste sig altfor dristig. Formodentlig har den været meget sulten; thi den slog ned midt i en bondegaard paa et stort, fedt svin. Da den naturligvis ikke kunde løfte sit tunge bytte op i luften med sig, og da den havde boret klørne dybt ned i svinets ryg, saa den ikke straks kunde komme løs eller nødig vilde slippe sit tag, blev den overrasket af nogle bønder, som ved svinets skraalen blev kaldte ud af husene. Det lykkedes en bondemand at faa ørnen til at slippe svinet; men i samme øieblik slog den ned paa en kat, som stod i nærheden, og fløi med den hen paa et gjærde, hvor den satte sig til ro for at fortære den. Bonden, som ogsaa gjerne vilde frelse katten, sprang ind efter sin bøsse; men idet han kom tilbage med den og nærmede sig ørnen, merkede denne nok, at den atter skulde forstyrres i sin middagsmad, og den gik da løs paa bonden. Svin, kat og bondemand skreg nu i munden paa hinanden, og først, da flere andre mænd var komne tilstede og modig havde givet sig i lag med røveren, lykkedes det at overmande den, og den maatte da betale sin dristighed med tabet af friheden.
II. Først længe efter solopgang forlader ørnen sit nattekvarter og begiver sig paa jagt. Han og hun følges ad og jager i fællesskab, og jagten varer til middag. Lam, harer, agerhøns og mindre fugle maa da ofre livet, om ørnen faar lyst paa dem. Naar jagten henimod middag er tilende, hviler den sig i nærheden af sit rede paa et eller andet sikkert sted, hvor den kan fordøie sin føde i ro og mag. Naar den har 167udhvilet sig, flyver den hen for at drikke og tager sig gjerne med det samme et bad. Derefter begynder jagten igjen og fortsættes til ud paa eftermiddagen. Resten af dagen, indtil mørket bryder frem, anvender den til flyveøvelser høit oppe i luften. Saasnart mørket indtræder, bliver den ængstelig og sky og begiver sig i stilhed til sit sovested.
Skjønt ørnen vel holder mest af selv at nedlægge sit bytte, forsmaar den dog ingenlunde at stille sin sult paa et aadsel. Naar den er sulten, æder den meget og søger derfor helst et større bytte, som den efter at have dræbt plukker saa nogenlunde rent, inden den begynder at fortære det. Mindre knogler knuser den i smaastykker og sluger dem derpaa; af større fugle lader den nebbet blive liggende. Hvad den ellers kan have slugt af benstumper, haar o. s. v., gulper den atter op i store klumper omtrent hver femte eller sjette dag.
Hunnen lægger for det meste to store, hvide eller brunplettede eg, som den udruger i løbet af fem uger. De udklækkede unger er bedækkede med lysegraa dun, og de gamle er meget omhyggelige for dem. De dræber saa mange dyr, som de paa nogen maade kan faa fat paa, og slæber dem hjem til redet, forat de smaa ikke skal savne føde. Er der fare paafærde, kan man se de gamle tage ungerne i nebbet og flyve bort med dem, noget, som ellers ikke finder sted blandt fuglene.
Unge ørne tæmmes meget let og lærer ogsaa let at kjende sin herre. Man ved tilfælde, da ørne har været holdte i fangenskab i over hundrede aar, hvilket altsaa er et bevis for, at de kan blive meget gamle.
Hos os findes et par af de største ørnearter, nemlig kongeørnen og havørnen.
Kongeørnen hører til de sterkeste og modigste ørne og anfalder alle slags mindre pattedyr.
Havørnen, som er noget større end kongeørnen og kjendes paa sit lyse hoved og den lyse hals, lever helst ved havets kyster. Den søger sit bytte blandt svømmefugle, unge sælhunde og fiske.
Ørnens farligste fiender er menneskene. I fugleverdenen er de almindelig forhadte og forfølges med skrigen og alle slags drillerier af de mindre falke, ravne, svaler og en mængde andre fugle. Skjønt disse ikke kan gjøre den kongelige ørn 168nogen videre fortræd, er deres plagerier den dog besværlige, og den vælger i regelen at trække bort fra egnen for at undgaa alle disse smaafiender.