Læreplanatlas
Andet SkoletrinFørste Række. Hvirveldyr.

135. Fortsættelse.

134

Norges største og stærkeste Rovdyr er Bjørnen; men, da den mest lever af Bær og saftige Planter, saa er den ikke saa rovgjerrig som vore andre Rovdyr. Den dræber dog Heste og Fæ, saa at den er et Skadedyr. Den, som dræber en Bjørn, Ulv, Gaupe eller Jerv, faar derfor en Præmie. Forfølger man en saaret Bjørn, eller træffer man Hunnen med sine Unger, saa hænder det ikke sjelden, at man bliver angreben og ilde medfaren. Bjørnejægerne maa undertiden bestaa alvorlige Kampe med Bamsen. Der lever endnu her i Landet gamle Bjørnejægere, som have fældt hundrede Bjørne. Hele Vinteren ligger den rolig i sit Hi og er da meget fed efter den overflødige Høstnæring. Kjødet smager som Svinekjød. I Norge dræbes aarlig omkring 230 Bjørne.

Til vore mindre Rovdyr hører den kortbente, men langstrakte Oter, som er en slem Fisketyv, men har et kostbart, tæthaaret, glindsende brunt Skind, samt den lette, smidige, blødhaarede Maar med sin svovlgule Strube. Den opholder sig i Skovene og er Fuglevildtets farligste Fiende. Røskatten er vel vort mindste Rovdyr, men dog et af de blodtørstigste. Den skifter Farve, saa at den om Sommeren er brun og om Vinteren hvid, men har dog altid sin sorte Haletip. Grævlingen lever mest af Rødder og Insekter og forlader blot om Natten sin Hule.